Arya Dröttningu Алфа вълк Клуб 3000
Мнения : 3898 Регистриран на : 30.07.2009 Години : 32 Местоположение : В морето на спокойствието Агент : celebrity
| Заглавие: * Манга * Нед 20 Сеп 2015, 17:27 | |
| Скъпи коали, вече си имаме тема и за мангата. И сега, защото обичам да говоря много ще напиша няколко дума за това какво е мангата и от къде произлиза Манга е японската дума за комикси и карикатури. Авторът на манга се нарича мангака. Темите, които се засягат в манга творбите, са разнообразни, точко както при анимето и включват: спорт, романтика, историческа драма, комедия, сапунена опера, фентъзи, научна фантастика, мистерия, ужаси и много други.
Мангата обикновено се създава в черно-бял цвят, понякога с изключение на кориците и първите няколко страници - тредиционните черно-бели манга творби имат и празнични броеве с които обикновено авторът отбелязва някакво събитие. Причините за това са няколко: свързано е с традиционната японска живопис и естествено по-скъпата цена на цветните комикси. Въпреки това съществуват и изцяло цветни манга произведения.
Най-популярните манга творби често се адаптират за аниме (японска анимации), като сценарият обикновено се преработва, за да се привлече по-широка публика.И сега да кажа няколко думи относно зараждането на мангата ...много, много отдавна, когато пирамидите били още млади, египеските царе играели могъща и страховита игра. Постепенно тази магическа игра прерастнала във война, която заплашвала да унищожи целият свят...шегувах се и да, това е интрото на така познатото и любимо Ю-ги-О Предполагам Марти го е познал веднага Тони също...ако е прочел темата Та сега сериозно...това което смятам за интересно е, че още от самото зараждане на японската култура съществуват рисунки, наподобяващи по идеи и структура днешните манга комикси. Археолозите са открили плочи с подобни изображения дори в древни японски гробници.Сега да разкажа за някои от характерните особености при мангата: *Първо - посоката на четене на манга е отдясно-наляво, за разлика от европейските комикси, които се четат отляво-надясно. Ето и картинка за да стане по-ясно това, което обясних:
- Spoiler:
* Второ - може да се твърди, че мангата често по-добре илюстрира душевните състояния и емоциите на персонажите от други видове комикси.
* Трето - манга творбите са с характерен графичен стил и оформление, особено характерна е човешката анатомия, по които силно се различават от европейските комикси. Такива черти на мангата включват по-големи и заоблени очи - така известните "големи очи", голямо разнообразие от лицеви физиономии, както и редица графични знаци (често изписвани върху или близо до лицето на персонаж), които изразяват определени емоции. Част от тези знаци, показващи настроение или състояние, наподобяват стилизирани емотиконки.
* Четвърто - стила на рисунките е резличен на всяка манга и зависи от стила на рисуване на съответния мангака творец. Има някои много грозновати манги, но има и манги с изумителен рисунък и детайл - истински шедьоври!
* Пет - Една манга страница е съставена от различни комикс панелите - това са правоъгълните кутийки, които запълват страницата и в които са поместени рисунките.Това е от мен...стига излишна информация.Вие сте наред | |
|
Мнения : 3898 Регистриран на : 30.07.2009 Години : 32 Местоположение : В морето на спокойствието Агент : celebrity
| Заглавие: Re: * Манга * Съб 26 Сеп 2015, 01:54 | |
| | |
|
Martinch Баща-основател
Мнения : 1394 Регистриран на : 06.07.2009 Години : 25 Местоположение : В търсене на шоколад Агент : Mad scientist
| Заглавие: Re: * Манга * Съб 26 Сеп 2015, 18:31 | |
| Свилена , не знаех че има манга преведена на български, обаче сега мисля да почна да си я купувам. Ще се радвам да имам Death Note на хартия. Как ти се струва Nisekoi? Всички твърдят, че нищо не се случва и историята е много провлачена. Какво е твоето мнение и дали си струва да се чете/гледа? Иначе аз имам две манги, които задължително искам да прочета, обаче все не мога да се навия да ги почна - Berserk и Liar Game. SkN, като че ли предпочитам да гледам анимето. След тях мисля да погледна Gekkan Shoujo Nozaki-kun ако я има преведена някъде. | |
|
| Заглавие: Re: * Манга * Съб 26 Сеп 2015, 19:48 | |
| Марти , те я превеждат отдавна, но много бавно излиза...всичките тези манга томчета (които не са много на брой) са излезли за 3 години. Бяха обещали да издават още манги, даже пуснаха запитване, но...още не сме видяли нищо ново. Изданието на Death Note е много хубаво. дори аз, която от години се пазя не се сдържах и му дадох шанс и ми хареса Относно Nisekoi...аз гледах анимето и продължих с мангата, защото ми е забавно и харесвам героите. Относно коментарите на другите, мисля че са прекалено негативни, анимето е сладко, вярно че действието се развива бавно и нещата не се придвижват кой знае колко напред във сюжетната линия, но на мен това не ми пречи. Кефи ме това, че не се взима на сериозно и има изобилие от комични ситуации и не е типичната романтична история. Иначе ако ти е интересно и искаш да видиш за какво става въпрос ти препоръчвам да погледнеш анимето - още от началото ще си проличи дали ти допада или не. Чувала съм добри отзиви за Berserk. Когато я започнеш ще се радвам да споделиш мнение Не съм търсила мангата Gekkan Shoujo Nozaki-kun, но си мисля че ще си заслужава. Едит: Забравих, че чета и Noragami понякога.Препоръчвам мангата горещо, много е добра! | |
|