Филмът е основан на първия роман от трилогията бестселъри на Сюзан Колинс "ИГРИ НА ГЛАДА". Книгата е отпечатана в тираж от 3 милиона екземпляра само в САЩ.
Всяка година сред развалините на някогашната Северна Америка панемската нация принуждава всяка от дванайсетте си области да изпрати едно момче и момиче, тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години, за да се състезават в Игрите на глада. Отчасти извратено зрелище, отчасти правителствена тактика за сплашване, Игрите на глада са събитие, предавано по националния телевизионен ефир, в което участниците трябва да се борят едни с други, докато остане само един оцелял.
Изправена срещу отлично тренирани участници, готвили се за игрите през целия си живот, 16-годишната Катнис Евърдийн става участничка в Игрите, за да спаси сестра си от принудата да се състезава. Тя може да разчита единствено на изострените си инстинкти и на наставничеството на пропилия се бивш победител Хеймич Абърнати (Уди Харелсън). Само един от 24-те състезатели може да оцелее, да спечели и да се върне у дома, а ако Катнис иска някога се завърне вкъщи, в 12-та област, трябва да прави невъзможен избор на арената между оцеляването и човечността, между живота и любовта.
Е....заинтригувах ли ви поне малко?Аз съм опредолено възпламенена от очакване да видя екранизацията по книгата!!!
nikol4o Баща-основател
Мнения : 1248 Регистриран на : 25.07.2009 Години : 29 Местоположение : feels like... nowhere Агент : MVP
Заглавие: Re: Игрите на глада Пет 16 Мар 2012, 22:21
Едва днес разбрах, че филмът няма да бъде прожектиран във Варна... Много, много съм разочарован... Очаквах го с огромно нетърпение...
Arya Dröttningu Алфа вълк Клуб 3000
Мнения : 3898 Регистриран на : 30.07.2009 Години : 32 Местоположение : В морето на спокойствието Агент : celebrity
Заглавие: Re: Игрите на глада Съб 17 Мар 2012, 10:55
Боже....Ники ,наистина ли...аз четох във фейсбук нещо такова преди време,ама помислих,че се шегуват....сигурен ли си....бясна съм....
Едит: О....Ники ,наистина си прав...няма да го дават в кината "Арена"...ах тея,малки глупави и алчни човечета...толкова съм разочарована...явно ще трябва да се отправя към най близкият град,който притежава кино "Синемакс"...
Мнения : 3898 Регистриран на : 30.07.2009 Години : 32 Местоположение : В морето на спокойствието Агент : celebrity
Заглавие: Re: Игрите на глада Вто 20 Мар 2012, 18:36
Добри новини за Варна.... Ники ще прожектират филма във Фестивалния.Аз вече си купих билети за 23 март в 14 часа.Предчувствам хубав филм...
Мнения : 1248 Регистриран на : 25.07.2009 Години : 29 Местоположение : feels like... nowhere Агент : MVP
Заглавие: Re: Игрите на глада Вто 20 Мар 2012, 20:18
Да, и аз го видях Но най-рано ще го гледам в неделя, защото съм зарибил 1 милион хора и ги чакам да прочетат книгата :D:D
smiLe299 Умел ключотърсач
Заглавие: Re: Игрите на глада Сря 21 Мар 2012, 12:11
Аз се зарибих страшно много по филма и книгите и ще го гледам в Стара Загора.Очаквам филма да е много хубав, а пък трейлърите ги научих наизуст .
Grizzly Алфа вълк
Мнения : 1826 Регистриран на : 25.05.2009 Години : 27 Агент : Celebrity Agent (5)
Заглавие: Re: Игрите на глада Чет 22 Мар 2012, 12:00
Амии аз напоследък не чета много... [Но естествено си взех "В тунела" и засега е супер якатаа ^^], таа още не съм си купил първата книга, но бих искал, а и на филма ми се ходи, така че ще гледам да изврънкам някого да ходим.
Ton4o Джентълмен Клуб 3000
Мнения : 3032 Регистриран на : 23.05.2009 Години : 28 Агент : Supernova
Заглавие: Re: Игрите на глада Чет 22 Мар 2012, 20:05
Може и да отида, струва ми се доста интересно и, най-важното, неклиширано!
Заглавие: Re: Игрите на глада Пет 23 Мар 2012, 19:18
Днес гледах филма.... и не намирам много думи с който да ви го опиша.
Мрачен,тежък,зрелищен и много емоционален филм.Това са думите,които най-точно биха го описали.
Филмът наистина си заслужава всяка една минута, целият екип се е постарал да придаде облика на безскрупулната жестокост на Игрите на глада, и не само това - филмът е зареден и много силно емоционално.След като излязох от прожекцията бях силно разстроена и ми трябваше чаша топло какао за да се стабилизирам.И мисля,че не бих могла да понеса да го изгледам още веднъж,защото ме изцеди емоционално и беше пълен ужас да наблюдавам,макар и филм как се избиват деца за забавление на хората. Филмът се движи плътно по книгата и хората,който са чели книгата и са нейни фенове определено няма да се разочароват.Много детайлно изпипан, невероятна симбиоза между музика и картина (саундтрака беше смазващ).Актьорите бяха превъзходни и перфектно си играеха ролите - особено съм впечатлена от Дженифър Лоурънс,беше страхотна Катнис!Визуалните ефекти,костюмите,декорите,просто всичко беше изумително и определено пресъздадоха ефектната визия а Капитола и "горящите" костюми.И разбира се,най-важното,което филмът ни носи е предупреждението,колко малко ни дели от това,да се превърнем в чудовища.Дано повече хора изгледат филма и се замислят по какъв път сме тръгнали и дали скоро няма да ни застигне участта на Катнис и жителите на Панем!
Заглавие: Re: Игрите на глада Пет 23 Мар 2012, 21:35
Свилена, това беше много силно и въздействашо описание! Непременно ще изгледам филма, просто четейки това си мисля, че е нещо, което не мога да пропусна!
nikol4o Баща-основател
Заглавие: Re: Игрите на глада Съб 24 Мар 2012, 20:43
Филмът наистина е хубав. Не е от типичните филми - има нещо специално в него. Ако се абстрахирам от книгата - филмът е невероятен, леко потискащ, но, все пак, изключително впечатляващ. Най-важното - двата часа просто не се усещат... Гледаш и просто... гледаш. Искаше ми се да са се концентрирали малко повече с книгата - бяха примесили неща от втората част на поредицата... Имаше и неща които не се споменават в първата книга, но ми хареса погледа на режисьора върху историята. Пропуснаха някои наистина важни моменти, които след това ще трябва да попълват, ако искат продължение.
Самият свят е прекрасно пресъздаден, макар и да не си го представях така.... И, така де, филмът има главно позитивни мнения - няма как да не ви хареса. Но ви препоръчвам първо да прочетете книгата =]
Заглавие: Re: Игрите на глада Съб 24 Мар 2012, 22:49
Сега се връщам от прожекцията. Невероятен. Неповторим. Изпепеляващ. Никой друг филм не ме е потапял дотолкова в реалността си, каквото този успя да направи по впечатляващо майсторски начин! Историята, музиката, диалозите, декорите... Всичко беше свързано помежду си и допринасяше за цялостната хармония. Както Ники написа, това е филм, при който двата часа летят неусетно. Накрая дори не ми се искаше да свърша (може би фактът, че ми се ходеше до тоалетната донякъде съсипваше момента). Не малко бяха моментите, които ме оставяха без дъх. На няколко пъти дори щях да се разплача, въпреки че това е крайно нетипично за мен по време на филм, в интерес на истината досега не ми се е случвало, което донякъде е разбираемо като се има предвид пола ми.
Въпреки това филмът беше изпепеляващо потискащ и изтощаващ, точно както го описа Свилена . Не бих го препоръчал на всеки, защото, в зависимост от характера на зрителя, може да се превърне в причината за един съсипан ден. Но не е ли това целта на всеки филм? Да ни накара да влезем в света му, да се поставим на мястото на героите, да съпреживяваме проблемите им! Е, този филм е може би единственият, който НАИСТИНА ме накара да се чувствам по този начин! И то без 3D-ефекта, който напоследък започна да съпътства почти всеки филм и който, по мое мнение, представлява напълно ненужна технология.
Купих си книгите и започвам да ги чета. Не знам как не съм разбрал за тях до този момент, но наистина се вълнувам да изживея отново същото, което и днес! Не знаех, че съществува филм или изобщо нещо, което да ме накара да се вглъбя дотолкова, че да забравя, че всъщност съм на седалка в кино.
Заглавие: Re: Игрите на глада Нед 25 Мар 2012, 16:47
Момчета,радвам се,че сме на едно мнение за филма.Наистина е специален!
Тони ,приятно четене на книгите.
Salem Saberhagen Баща-основател
Мнения : 1774 Регистриран на : 21.07.2009 Местоположение : Потопен в мистерийте на книга 1 (Cahill vs. Vesper) Агент : KING KOBRA AGENT (7)
Заглавие: Re: Игрите на глада Вто 27 Мар 2012, 18:27
Гледах го 23.03 20:00ч. защото не можах да утида на нощната прожекция (22.03 срещу 23.03 в 00:00)
Най-много ме трогна сцената в която убиха Ру.
dsims Баща-основател
Мнения : 1896 Регистриран на : 05.08.2009 Години : 30 Местоположение : Размишлява Агент : Quantum
Заглавие: Re: Игрите на глада Пон 21 Сеп 2015, 21:41
Хей, братовчеди , скоро е премиерата на последния филм от поредицата, та мисля, че ще е интересно да споделим мненията си дотук. А когато излезе и последната част, да се обърнем към 2012-та година, когато за пръв път се запознахме с поредицата.
В момента обаче ми идва на ум да споделя, че сцената с "Дървото на обесения" беше направена много въздействащо, затова ви поздравявам с ремикса:
Заглавие: Re: Игрите на глада Пон 21 Сеп 2015, 22:22
Сега си мисля, че донякъде съм попрекалил със суперлативите за първия филм. Но нищо, той все още си остава любимият ми от поредицата.
Вторият някак си не ми допадна толкова, но и при него се забавлявах доста. Но третият вече тотално ме разочарова…
За съжаление, мнението ми за книгите не е по-различно…
Само за две години ентусиазмът ми беше принизен до пълно безразличие. До такава степен, че дори не държа да изгледам четвъртия филм.
dsims Баща-основател
Мнения : 1896 Регистриран на : 05.08.2009 Години : 30 Местоположение : Размишлява Агент : Quantum
Заглавие: Re: Игрите на глада Пон 21 Сеп 2015, 22:46
Тони , напълно подкрепям мнението ти за книгите. Третата беше изключително разочарование. Също те подкрепям и за първия филм, но втория ми хареса далеч по-малко от третия. Може би това се дължи на факта, че третия филм успя да ми внуши политическата идея по-добре от книгата, която беше покъртителна…
Заглавие: Re: Игрите на глада Чет 24 Сеп 2015, 13:52
Момчета и моят ентусиазъм е охладнял леко...последната книга ми дойде прекалено жестока. Иначе и за мен първият филм и първата книга бяха най-силни.
Мерси за поздрава, Мите
Заглавие: Re: Игрите на глада Сря 11 Ное 2015, 17:43
Няма как да не се похваля с тази статия. Стана ми толкова хубаво, защото съм виждала тази рисунка, но нямах представа че е нарисувана от българка...и за мен е най-добрият фен арт на Катнис който съм виждала Страхотна работа, Кристина!
"Дженифър Лорънс обяви, че българка я е нарисувала най-хубаво"
Кристина Ценова от Плевен спечели конкурс с илюстрация на тема “Игрите на глада”
Българка спечели конкурс за най-добра илюстрация на тема “Игрите на глада”, дни преди световната премиера на холивудската лента.
Името на победителката Кристина Ценова обяви главната актриса във филма Дженифър Лорънс по време на интервю в Лос Анджелис.
Кристина Ценова е на 20 години, родена е в Плевен, но сега живее в Глазгоу, Шотландия.
Кандидатства в конкурса с рисунка, на която изобразява героинята на Лорънс - Катнис Евърдийн. Когато американската актриса съобщава името на победителката и показва картината, всички в залата започват да ръкопляскат. Това се вижда на клипа, който е публикуван преди дни в ютюб"
Ето я рисунката:
Заглавие: Re: Игрите на глада Съб 21 Ное 2015, 21:05
Още четвъртък ходих да гледам финалът на сагата, но сега се наканих да напиша няколко реда (този път наистина ще е няколко реда, обещавам ) Много съм доволна, режисьорът си е свършил работа отлично...много точно се движи по книгата, уловени са всички ключови моменти Забързано темпо, Дженифър е супер както винаги, актьорската игра е на високо ниво. Много добра екранизация, много точна. Честно казано много се учудих, че са окачествили филмът с рейтинг В...последната книга ме съсипа емоционално и много време се чудех дали да ходя на последната част на филма. Но всичко си беше премерено и се радвам че отидох. Но бих отбелязала, че емоционалният заряд на книгата е по-разтърсващ и затрогващ, защото разбираш мислите и чувствата на Катнис, ти си Катнис, съпреживяваш всичко с нея и за това ти е тежко, докато четеш, докато тук си само страничен наблюдател. С една дума...не се разревах, а на книгата се скъсах и то дни наред В заключение мога да кажа че филмът постави достоен финал на една достойна поредица, която съдържа в себе си много смисъл и ни кара да се замислим за животът ни и дали вече не сме станали отражение на реалността в този антиутопичен свят....но без своята Сойка-присмехулка. Гледайте го, няма да съжалявате!