39 КЛЮЧА

39 КЛЮЧА български фен форум
 
ИндексPortalВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Go down 
Иди на страница : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
АвторСъобщение
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Съб 19 Сеп 2015, 16:17

Уау....не знаех, че манипулират нарочно пазара за диаманти. Много интересно, Марти

Тони , това за графитът и диаманта го научих преди 2 години от една лекция по материалознание и бях си наумила да взривя малко графит по северното Черноморие за диаманти

Тея .......знам, че знаеш, че аз знам за Хърмаяни Да ни е честита любимата рожденичка!

Знаете ли, че хетерохромията е заболяване при което се наблюдава единият ирис на окото да е напълно различен като цвят от другия?

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Martinch
Баща-основател
avatar

Мнения : 1394
Регистриран на : 06.07.2009
Години : 19
Местоположение : В търсене на шоколад
Агент : Mad scientist

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Съб 19 Сеп 2015, 18:43

Тони , то май всъщност е възможно да се правят диаманти от графити, ама самият процес излиза по-скъпо отколкото да си купиш диаманта. Иначе след като бях разбрал този факт като по-малък имах желанието да пъхна графит в микровълновата
Честит рожден ден на Хърмаяни! Да продължава да бъде една от любимите героини на хората по цял свят и на тези които сега започват да четат поредицата  

Свилена , това ми звучи едновременно супер яко и малко плашещо. Аз имам нещо подобно, но разликата е, че в зависимост от светлината всеки като, че ли вижда очите ми в два различни цвята. Същия ефект като роклята на която всички спореха какъв е цветът и  Very Happy
 
Знаете ли, че 8 години на земята се равняват на 13 години на Венера. Това означава, че разликата е 5 години. Е добре ще попитате, къде е интересното в този факт? Интересното се обяснява с тази анимацийка, която демонстрара разстоянитето между планетите в продължение на 8 години:

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
katnis kane
Майка-основателка
avatar

Мнения : 1307
Регистриран на : 15.07.2011
Години : 16
Местоположение : Витае в облаците :D

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Съб 19 Сеп 2015, 20:02

Свилена , аз имам приятелка, която е със сини очи, но в едното има кафяво петно. Може дори Марти да я помни

А знаете ли, че...или по-скоро забелязахте ли, че от както започнахме да пишем отново тук, единствения раздел в свободната зона, в който не сме писали е този за спорта

_________________
Not huffy or stuffy nor tiny or tall but fluffy, just fluffy with no brains at all.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
dsims
Баща-основател
avatar

Мнения : 1896
Регистриран на : 05.08.2009
Години : 24
Местоположение : Размишлява
Агент : Quantum

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Съб 19 Сеп 2015, 20:17

Марти , личи си математикът в теб

Знаете ли, че в България са се срещали 4 вида лешояди, но днес са само 3?
А знаете ли, че ролята на лешоядите в екосистемата е изключително важна?
А знаете ли, че в миналото сме оставяли мъртвите си домашни животни на определени места, където е можело да бъдат изядени от лешоядите и това е предпазвало от разпространяването на тежки заболявания?
А знаете ли, че всеки вид лешояд яде определена част от животното, при което за отрицателно време всички видове заедно могат напълно да заличат цял труп?
А знаете ли, че когато някой лешояд намери храна, не се отправя направо, а първо сигнализира, за да може всички да се нахранят?
А знаете ли, че първи се храни най-гладният лешояд от групата, а не най-силният или най-бързият?
А знаете ли, че причината за изчезването на брадатия лешояд и драстичното намаляване на другите три вида се дължи на масовата практика да се тровят домашни животни и да се оставят като отровни примамки за вълци, мечки, лисици и чакали, но най-често жертва стават изключително чувствителните към отрови лешояди?
А знаете ли, че поради твърде ниската численост на египетския лешояд, младите птици не могат да се включат в достатъчно голямо прелетно ято, което да им покаже правилния път на юг през есента? Затова те пресичат директно Средиземно море и поради неподходящите условия за полет 1/2 умират.
А знаете ли, че от оцелелите птици, които достигат Африка от 1/2 до 2/3 стават жертва на африканците, които ги използват за "вуду" лекарства?
А знаете ли, като стана дума за изчезнали видове птици, че една от най-разпространените някога грабливи птици у нас (белошипата ветрушка) е изчезнала, след като е обявена за вредител и е била подложена на масово изтребване? Интересното е, че тя не нанася никакви щети на хората, техните животни или посеви, но е с пъти по-ефективно да имаш такава (живееща на тавана) за отърваване от домашни мишки, отколкото да имаш котка.
А знаете ли, като стана дума за грабливи птици, че някои семейства орли се специализират в яденето единствено на костенурки? Под техните гнезда могат да бъдат намерени огромни купчини от коруби.
А знаете ли, като стана дума за костенурки, че в България се срещат два вида сухоземни костенурки (шипоопашатата и шипобедрената), които са защитени?
А знаете ли, че една от причините тяхната численост главоломно да намалява е масовата практика на костенуркоядство в някои региони на България, нищо, че животните са защитени?
А знаете ли, че терминът инвазивен вид се използва за силно приспособими и плодовити видове, които разселвани на нови места от хората, много бързо увеличават своята численост и агресивно изместват местни видове, нарушавайки цялата екосистема в дадения район? Един такъв вид може от джунгла за няколко години да направи пустиня.
Чували ли сте за червената книга на защитените видове? А знаете ли, че има черна книга на инвазивните видове? Ако бъдете хванати да пренасяте вид от тази книга в Америка, ви очаква затвор.
Знаете ли, че широко продаваната в близкото минало (като домашен любимец) червенобуза костенурка днес е забранена за продажба, защото е много агресивен инвазивен вид? Освен това, когато този вид бива прехранван, нараства прекалено бързо и достига доста големи размери. А понеже е месояден, когато това се случи, повечето собственици решават да пуснат "костенурчето си" "на свобода" в някой водоем, което създава огромни проблеми. Това води до изчезване на цели видове риби. А червенобузите костенурки са способни да разкъсат и изядат големи водоплаващи птици като патици, чапли, пеликани и лебеди.
А знаете ли, че червенобузата костенурка не е вид, а подвид? Тя е един от трите подвида на Trachemys scripta. Това означава, че трите подвида са на път еволюционно да се разделят като отделни видове, но все още различията между тях не са достатъчно големи. В България обаче е забранена единствено продажбата на червенобузата костенурка (Trachemys scripta elegans), което означава, че на места можете да срещнете да се продават другите два подвида, които са също толкова опасни за околната среда.

А знаете ли, като стана дума за вадене на зъби, че не е препоръчително да се вадят мъдреци, освен ако не са проблемни (причиняващи болка и/или неудобство или застрашаващи здравето и целостта на съседните зъби), защото това премахва крайната упора на вторите кътници, което с времето води то тяхното разклащане?
А знаете ли, че еволюционно наличието на мъдреци при хората се счита за примитивен белег и се очаква в бъдещето те напълно да изчезнат? А също така се очаква зъбите да загубят частично своята диференциация и различните видове (резци, кучешки, предвестници и кътници) да си заприличат значително.
А знаете ли, че размера на челюстта (и съответно мястото за зъби в устата) и размера (и съответно формата) на зъбите се унаследяват отделно, което често води до недостатъчно място или разстояние между зъбите?
А знаете ли, че изправянето на зъбите не е само с естетически цели, а това всъщност позволява дъвкателните повърхности на зъба да бъдат на правилните места и да се запази здравето на зъбите по-дълго време?

А знаете ли, че ми е време да млъкна ? Но понеже нещо писанията ми са прекалено негативни, ще завърша с нещо по-приятно:
Знаете ли, че не само прилепите използват ехолокация? Срещат се и видове птици, които използват този метод за ориентиране. Всъщност такива се срещат и в България, пример за това са трите вида бързолети (алпийския, черният и бледият).
А знаете ли, че бързолетите кацат изключително рядко и прекарват по-голямата част от живота си в полет? Еволюционно това е довело до скъсяване на краката им, затова паднали бързолети на земята често не могат да отлетят. Ако такъв бъде намерен, можете да му помогнете, като съвсем леко го подхвърлите във въздуха. Ако птицата е здрава, веднага ще отлети. За да се справят с проблема сами, когато паднат на земята, намират дърво и се покатерват на него.

_________________
Клуб 3000:
1. Надя
2. Свилена
3. Тони           lol!Админ, братовчед, приятел, джентълмен, long live Toni!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Нед 20 Сеп 2015, 21:12

Тея , значи приятелката ти има частична хетерохромия. Виждала съм на снимки, изглежда красиво тази комбинация  

Мите ...шашна ме с инфото! Това за птиците беше много интересно, а за орлите не го знаех! За червенобузите костенурки знаех, че са месоядни, но...не знаех че те мигат да бъдат толкова опасни и кръвожадни и не можах да повярвам, че хората са толкова безотговорни.

А като каза това за зъбите и...не мога да се сдържа просто да не добавя нещо

Това наместване и подреждане на зъбите, за което говореше Митко всъщност става с така наречените ортодонтски апарати и брекети.  Има специален зъболекар, който се нарича ортодонт и той определя апарата който трябва да се носи според зъбно-челюстния дефект. Иначе тези апарати се изработват от квалифицирани зъботехници-ортодонти. Very Happy

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  Последната промяна е направена от Arya Dröttningu на Вто 20 Окт 2015, 01:39; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
katnis kane
Майка-основателка
avatar

Мнения : 1307
Регистриран на : 15.07.2011
Години : 16
Местоположение : Витае в облаците :D

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Нед 20 Сеп 2015, 21:31

Свилена , ще ми повярваш ли, ако ти кажа, че чак сега се опитах да произнеса тази дума Моля вии, спрете със зъбите!! Знам го това с ортодонтите, знам и за апаратите и за брекетите xD

Знаете ли как ми убихте кефа с палиндромите и че имах 5 поредни?

_________________
Not huffy or stuffy nor tiny or tall but fluffy, just fluffy with no brains at all.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ton4o
Джентълмен
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3032
Регистриран на : 23.05.2009
Години : 22
Агент : Supernova

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Нед 20 Сеп 2015, 21:33

Сега в продължение на години никой няма да напише следващото число, за да не изтърве палиндрома.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://the39clues-bg.info/
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Нед 20 Сеп 2015, 21:39

Тея ...разбрах, че не си падаш по зъби

Тони аз се жертвах за палиндрома

В такъв случай ще попитам дали знаете, че ще има Потърмор версия 2.0

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ton4o
Джентълмен
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3032
Регистриран на : 23.05.2009
Години : 22
Агент : Supernova

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Нед 20 Сеп 2015, 22:50

Знаете ли, че изписването на три последователни точки всъщност не е многоточие? Изненадващо, ни си има специален знак за това (…, а не ...). Опитайте се да го селектирате с курсора си и ще видите.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://the39clues-bg.info/
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Чет 24 Сеп 2015, 13:27

Знаете ли, че можете да спечелите илюстрираното цветно луксозно издание на "Хари Потър и Философският камък" ако направите ето този тест: https://www.qzzr.com/quiz/8fa4acb6-a457-4d2b-9021-7ff3e843222c/fi9xdWl6emVzLzEwNjAxNg и го споделите в туитър или фейсбук.

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
dsims
Баща-основател
avatar

Мнения : 1896
Регистриран на : 05.08.2009
Години : 24
Местоположение : Размишлява
Агент : Quantum

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Чет 24 Сеп 2015, 15:51

Знаете ли, че широко пренебрегваните прилепи са всъщност втория по големина разред бозайници (след гризачите) и наброяват около 20% от всички бозайници?

_________________
Клуб 3000:
1. Надя
2. Свилена
3. Тони           lol!Админ, братовчед, приятел, джентълмен, long live Toni!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Пет 25 Сеп 2015, 18:48

Мите , аз много обичам прилепите! Супер са сладки и не вредят по никакъв начин на хората. Веднъж преди години през деня в центъра на Варна намерих паднало прилепче и го вдигнах за да го преместя на по-безопасно място. Беше много мъничко и миличко.
А знаете ли, че прилепите могат да обитават разнообразни убежища - пещери, скални цепнатини, минни галерии, хралупи на дървета, под кората, различни съоръжения и жилищни постройки?


_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Чет 01 Окт 2015, 20:44

Вместо да питам "знаете ли, че..." направо ви поствам gif-от последното лунно затъмнение, много красива луна


_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Чет 05 Ное 2015, 21:20

Знаете ли, че тренираното човешко око е способно да различи до един милион различни цветни нюанса?

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Пет 06 Ное 2015, 21:51

Знаете ли, че днес излезе трейлъра на Warcraft филма? Може да му хвърлите едно око:


_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Сря 11 Ное 2015, 00:06

Знаете ли, че... (споко, Тея ...не са зъби...от него се изработват зъби )
Името циркон е от персийски произход “zar gan” –което на персийски е означавало “с цвят на злато”. Поради тази причина когато германския учен Klaproth идентифицира окисът от който е съставен този камък, той нарича метала “zirconium”.
Цирконият е метал, който представлява 0,02% от земната кора или той е на 19 място по честота на разпространение. Той е с No. 40 в периодичната таблица на Менделеев._________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Чет 12 Ное 2015, 21:31

Знаете ли, че има три различни разновидности на колоните? Ето и картинка...сега вече ще може да разпознавате различните стилове

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Arya Dröttningu
Алфа вълк
Клуб 3000
avatar

Мнения : 3898
Регистриран на : 30.07.2009
Години : 26
Местоположение : В морето на спокойствието
Агент : celebrity

ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   Сря 30 Мар 2016, 20:58

Знаете ли, че средната честота на сърцето на възрастен е около 70 удара в минута и е генетично наследена? А знаете ли че при новородено сърцето бие с 140 удара в минута, но с напредването на възрастта и увеличението на телесната маса този ритъм се забавя.

_________________
Клуб 3000:
1.Надя  
2. Свилена  
3.Тони  

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...   

Върнете се в началото Go down
 
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
Върнете се в началото 
Страница 8 от 8Иди на страница : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
39 КЛЮЧА  :: Свободна зона :: Свободна зона-
Идете на: